episodul 1

orașe și comunități
sustenabile

Ne întâlnim cu două lumi: viața de la sat și cea de la oraș. Primul episod din seria Romania Unfolds ne introduce în tema oraselor si comunitatilor sustenabile. Obiectivul acestei documentări este de a promova comunități care inspiră prin rezolvările găsite la obstacolele pe care le-au întâmpinat în demersul dezvoltării sustenabile urbane.
Comunitatea care poate

În Târgul Lăpuș, o comunitate cu aproximativ 13.000 de locuitori, viața e dictată de forțele binelui și disciplină. Oamenii contribuie activ la transformarea orașului într-o comunitate model de - sustenabilitate - prin sortarea selectivă a deșeurilor și reciclarea lor. În România, 92% din deșeurile produse ajung la groapa de gunoi.

Târgul Lăpuș este primul oraș din țară care are o rată a reciclării de 60%, depășind nu doar rata de reciclare a deșeurilor municipale naționale de 13%, ci și media europeană de 49%.

Unirea prosumatorilor

Pe alt plan, în capitală, tranziția către energie verde începe chiar din casele oamenilor care aleg independența energetică. Este vorba despre cei care au decis să facă parte din prima cooperativă care furnizează energie 100% verde, cu certificate de origine: Cooperativa de Energie.

De la consumatori la prosumatori, oamenii vor să se implice activ în producția și furnizarea de energie regenerabilă. În prezent, cota de energie regenerabilă în România este de 24%. Obiectivele cooperativei sunt în linie cu legea europeană a climei și cu ținta de energie regenerabilă de 34% a României pentru 2030.

Unde-s doi puterea crește

Ce îi unește pe locuitorii din Târgul Lăpuș de membrii Cooperativei de Energie și care sunt soluțiile care au contribuit la dezvoltarea fiecărei comunități în parte - în acest episod cu care debutează seria Romania Unfolds.

Pentru o cercetare în profunzime a temei orașe și comunități sustenabile, descoperă soluțiile Veolia despre reciclarea și valorificarea deșeurilor, și despre producția de energie verde.