episodul 2

reducerea inegalităților sociale

Obiectivul celui de-al doilea episod din serie este de a promova exemple de afaceri sociale din țară, care contribuie la integrarea persoanelor vulnerabile în comunitate și în viața profesională, prin oportunități de muncă incluzive și investiții în educația digitală.
Drumul către o viață independentă

OilRight, o comunitate incluzivă din Timișoara, colectează anual 5 tone de ulei alimentar uzat din gospodăriile locale, dându-i o nouă viață și transformându-l în lumânări decorative sau în materie primă pentru producția de biodiesel. În România, se reciclează doar 1% din uleiul alimentar uzat.

În total, la OilRight, colectarea se realizează cu ajutorul a opt persoane cu dizabilități angajate. Misiunea lor este de a educa comunitatea locală și de a-i ajuta pe cei cu dizabilități să-și dezvolte progresiv o rutină socială și o etică profesională, pe care nu o dobândiseră din cauza izolării sociale. În România, rata de angajare a persoanelor cu dizabilități este de 7,3%, iar media europeană atinge 30-50%.

Integrarea persoanelor vulnerabile

Pe alt plan, tinerii din mediul rural sau din medii defavorizate au opțiuni limitate când vine vorba de viitorul lor profesional. În școlile din mediul rural există un calculator la 20 de copii, iar 10% din gospodării nu au acces la niciun dispozitiv digital modern. În prezent, 54% din populația Uniunii Europene cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au competențe digitale de bază. În România, media este de 28%.

Educația digitală reprezintă un prim pas spre integrarea persoanelor vulnerabile pe piața muncii și spre reducerea inegalităților sociale.

În acest demers îi întâlnim pe RoboHub și Ability Hub, două afaceri sociale care organizează cursuri de robotică și de educație digitală pentru persoanele cu dizabilități. Printr-un sistem propriu de identificare, evaluare, consiliere și integrare, cei de la Ability Hub își propun să facă din tehnologie un mijloc accesibil de dezvoltare durabilă. Până în prezent, Ability Hub au reușit să integreze pe piața muncii peste 400 de persoane.

O societate durabilă și incluzivă

Misiunea celor implicați în aceste proiecte, urmărește să reducă inegalitățile sociale în timp, precum și măsurile adoptate deschid un dialog social și duc către o dezvoltare durabilă a societății românești.

Ce îi unește pe membrii comunității OilRight de cei de la Ability Hub și care sunt soluțiile care au contribuit la dezvoltarea și integrarea persoanelor vulnerabile în comunitate - descoperiți în al doilea episod din Romania Unfolds.

Pentru o cercetare în profunzime a temei, descoperă soluțiile Veolia despre reducerea inegalităților și a sărăciei și despre integrarea socială a persoanelor vulnerabile.